Tihomir Sotinac iz Otoka nemilu situaciju u kojoj se našao okrenuo je u vlastitu korist. Naime, taj uzgajivač butternut tikvica nije znao što bis viškom koji mu je ostao pa je odlučio iskoristiti ga za brašno. I njegova odluka bila je pun pogodak. U nekoliko mjeseci prodao je sve što je proizveo.
Stoga je ove godine odlučio posaditi dvostruko više svojih ekoloških tikvica, ali umjesto prodaje njih samih na police trgovina dostaviti njihovo brašno. Naime, bezglutenska brašna, kakvo je i butternut brašno, na tržištu su tražena i cijenjena roba. Tako Tihomir umjesto četiri kune po kilogramu tikvice "bere" 100 kuna po kilograu njenog brašna. Dakle, odnos je 1 naprema 10.
Uz, to brašna prodaje ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. "Brašno će ići u Irsku, Englesku i u jedan trgovački lanac u Europi i u tri trgovačka lanca u Hrvatskoj", kaže Tihomir koji za stalno zapošljava četiri radnika, a sezonski i još njih pedeset. Oni kažu kako ne moraju u inozemstvo na rad kad je Slavonija tako velika i rodna.
Upiti stižu i iz Amerike
"Čisto meso tikve, vidjeli ste tu gdje ga siječemo u čips, nosimo u sušaru, sušimo ga i meljemo, bez ikakvih aditiva, bez ičega. Čisti koncentrat tikve",opisuje za Novu TV svoju proizvodnju zadovoljno Tihomir, no uz sve planove, dodaje, opet neće imati dovoljno sirovine za sve one koji žele njegovo brašno.
"Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo velikih mogućnosti i tamo. Međutim, nećemo imati toliko sirovine za ovu godinu", kaže Slavonac koji će još zasigurno širiti posao.