Mate Ljubičić (44) iz Trilja, inače ratni vojni invalid, uz braniteljsku zadrugu Završće, pokrenuo je i istoimenu pekarnicu u kojoj danas proizvodi nadaleko poznat kruh ispod peke. Dvoje zaposlenika i sedam branitelja zadrugara dnevno na tržište izbace 50 peka teških tri kilograma. Jedna peka stoji 50 kuna, a kad se odbiju troškovi za drva, brašno i ulje, zadrugarima ostane zarada od 10 kuna. No, njima, tvrde, nije do profita nego do opstanka tradicijskog posla.
'Da nije kriza, ne bismo uspjeli ispeći kruha koliko bi tržište moglo primiti'
"Pečemo kruh kao i prije 300 godina. To je dio tradicije koji zaslužuje da ga svijet upozna", kazao je 24sata Mate koji danas kruhom opskrbljuje desetak najpoznatijih splitskih restorana, a u sezoni u kruhu uživaju i turisti na makarskoj rivijeri. "Da nije kriza, ne bismo uspjeli ispeći kruha koliko bi tržište moglo primiti", prokomentirao je Mate.
Zadovoljna je i Kaja Grubišić čije su vješte ruke dale popularnost kruhu. "Mojim se kruhom lani osladila i glumica Terri Hatcher te njezina kći Emerson. Kad je probala kruh, mala više nije jela ni meso ni ribu. Ponijela je sa sobom što je ostalo", kazala je ona.