BILJKA NA KOJOJ SE DOBRO ZARAĐUJE: /

'Krenuo sam u proizvodnju sasvim slučajno, a danas na moja vrata kucaju i iz inozemstva'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
17.11.2017.
10:25
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Divku su kasnije zamijenili neki drugi instant napici pa tako u Hrvatskoj sve do OPG-a Agro Puškarić ni nije bilo nikog tko bi sadio cikoriju. I Mariju Puškariću ona se dogodila sasvim slučajno, jer je u trenutku njegova odustajanja od šećerne repe Franck tražio kooperante za cikoriju. Puškarić se javio i nije požalio. Danas je jedini u zemlji koji je sadi, ali samo u pet posto svoje proizvodnje dok ostalo otpada na krumpir i češnjak.

Da je donio dobru odluku potvrđuje i i činjenica da je cikorija u svijetu sve popularnija. Inače, Hrvatska, Slovenija, dio Mađarske, Srbija i Austrija, područja su njene prirodne rasprostranjenosti pa nije čudno što je mnogo kvalitetnija od indijske – i predmet interesenata iz Rusije, Belgije, Francuske, Njemačke, koji kucaju na Puškarićeva vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi, međutim, traže prerađenu, a u nas je prerađuje samo Franck", kaže za Večernji list Puškarić.

U Francku, pak, kažu kako je ovogodišnja kampanja s Puškarićevih 25 hektara zapažena po iznadprosječnoj kvaliteti, a realizirano je približno 740 tona sirovine. "Nakon prerade, rezanja, sušenja i mljevenja dobiveno je 174 tone suhe cikorije, što je količina koja bi trebala biti dostatna za sljedeće dvije godine za potrebe regionalnog tržišta, primarno Hrvatske i Slovenije za Franckovim proizvodima", opisuje Zoran Škevin, direktor proizvodnje Francka, ističući kako se obrada i skladištenje cikorije i danas obavljaju u pogonu u Bjelovaru, koji je otvoren davne 1900. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo