Vruće janjeće meso ide odmah na stol. I to pred - stroge
suce.
"To vam je što da vam kažem ako nema janjetine na stolu nije
fešta", kazao je uzgajivač ovaca Goran Pilipović.
Za stolom se zato okupila ekipa stručnjaka, koji su ovoj
dalmatinskoj deliciji davali ocjene od jedan do šest.
"Janjetina mora imati određen izgled, presjek, miris, teksturu i
sočnost i na kraju mora biti prihvatljiva svakom potrošaču",
poručuje Jelena Đugum, ocjenjivačica, Ministarstvo
poljoprivrede.
No, specifičan miris, tvrde znalci, ne možete zaboraviti i to je
bitna razlika u odnosu na uvozno meso. Raznolikost bilja, sol,
mirisa i to je najvažnije.
A pripremiti se može na mnogo načina. Svako mjesto ima vlastiti
recept.
Kultnoj dalmatinskoj pramenki pokušava se sad vratiti njezin
status tako da se zaštiti izvornost, jer je - od pašnjaka do
stola - sve vezano samo uz područje Dalmacije.
Nema fešte bez janjetine - u Dalmaciji to dobro znaju. Četvrt milijuna posebnih ovaca - dalmatinskih pramenki, živi uz more, pa se pokušava zaštiti njihova izvornost. U Zadru je devetero stručnjaka ocjenjivalo kvalitetu mesa i to kuhane i pečene janjetine.