Unaprijed planirajte
Jedna od najčešćih pogreški kod organizacije je to što se unaprijed ne planira što kupiti. Korinne Kubena Belock, vlasnica tvrtke za profesionalno organiziranje iz New Yorka preporučuje upravo planiranje kao jedno od rješenja kad je u pitanju prenatrpanost polica. Belock predlaže da police i ladice bolje organizirate grupiranjem i dodjeljivanjem točno određenog mjesta za određene stvari. Isto tako njezin je savjet da police, ladice i ormariće označite naljepnicama s natpisima koji će vas podsjetiti što je tu pohranjeno.
Utvrdite prioritete
Kako biste lako dolazili do stvari koje najčešće koristite, Sarah Hayon i Stacey Platt autorice knjige 'Što napraviti kad niste organizirani?' predlažu da te stvari pospremate na police koje su u visini oka. One stvari koje nećete tako često koristiti poput rezervne boce kečapa, senfa, marmelade ili salatnog preljeva stavite na manje dostupne police. Duboke police koristite za pohranjivanje kuhinjskih ubrusa. Stručnjakinja za organizaciju i osnivačica specijaliziranog portala za organizaciju Lisa Zaslow kaže da je dobro koristiti košarice i slične kutije za neke predmete koji bi inače ostali skrivene na dnu ormara te biste zaboravili da ih imate.
Posložite po kategorijama
Belock je uvjerena da će se veći stupanj organiziranosti postići ako se proizvodi svrstaju po kategorijama - žitarice, tjestenina, proizvodi u limenkama, grickalice, dječja hrana, slatkiši. Pobrinite se da su vam proizvodi koje češće koristite na dohvat ruke. Koristite kutije za proizvode koji imaju prevelika pakiranja jer ćete i tako dobiti više prostora.
Bacite sve suvišno
Čini se da se prečesto događa da se iz trgovine vratimo s hrpom stvari i utvrdimo da iste te proizvode već imamo kod kuće na policama. Tracy McCubbin vlasnica specijaliziranog portala za rješavanje nereda uvjerena je da je siguran put do uređenih kuhinjskih ormarića - redovno čišćenje. Dajte si truda i iz ormarića maknite hranu koju ne volite ili više ne želite jesti, hranu u limenkama i onu kojoj nije prošao rok trajanja donirajte. To će vam pomoći da bolje razumijete što trebate, a što ne, ali i uštedjeti novac jer ćete točno znati što sve imate u kuhinji i smočnici.
Maksimalno iskoristite prostor
Kako kaže Zaslow, da biste raskrčili ormariće i police ključno je razmišljati kao nekretninski mogul iz New Yorka i ići vertikalno. Kako biste izbjegli da vam vertikalni prostor ostane neiskorišten podesite visinu polica u ormariću. Tako ćete dobiti više prostora.
Začini za kraj
Među većim problemima kada je riječ o organizaciji prostora je spremanje začina. U jako su malim posudicama i nalikuju jedan drugome pa Hayon i Platt predlažu da ih poslažete abecednim redom i označite naljepnicama. Tako ćete uvijek lakše doći do začina kojeg trebate.
I na kraju svakodnevno nađite malo vremena za pospremanje kako bi uvijek sve bilo na svom mjestu. Svi stručnjaci se slažu kako je redovno pospremanje najbolji način da spriječite da vam kuhinja izgleda užasno.