LONDON - Trenutačno najbolji svjetski restoran se nalazi u Kopenhagenu, a vlasnik mu je Rene Redžepi (32) čiji je otac Makedonac, a majka Dankinja.
Restoran Noma je izabran između stotinjak drugih koji su se natjecali za ovu prestižnu titulu za koju glasuju odabrani kuhari i gastronomi iz cijelog svijeta.
Ovaj izbor pokazuje da su se gastronomski kritičari okrenuli malo drukčijoj kuhinji. Posljednjih nekoliko godina su preferirali tzv. molekularnu hranu, a na tronu su šest godina bila dvojica kuhara koji poslužuju upravo takva minuciozna i izgledom do savršenstva dotjerana jela. No, Redžepi je posve drukčiji tip kuhara koji se, primjerice, hvali da uopće ne koristi maslinovo ulje. On kuha isključivo regionalnu hranu koja je tipična za podneblje sjeverne Europe. Voli posluživati povrće umrljano zemljom, a jedan od glavnih specijaliteta mu je "rotkvica s jestivom prljavštinom". Od svojih pomoćnih kuhara očekuje i da ponekad rade u vrtu i tamo sami uzgoje i odaberu povrće koje poslužuju.
Neki kritičari su ipak za njegova jela izjavili da "smrde kao kit".
Sam Redžepi je nagradu prihvatio prilično skromno. "Sretan sam zbog ove nagrade i zato što to puno znači za moju zemlju i naše proizvode", kaže nagrađeni kuhar.
Njegov tim je, inače, u London došao s likom perača suđa na majicama koji nije dobio vizu za ulazak u Veliku Britaniju te nije mogao skupa s ostalima proslaviti prestižnu nagradu.