Krušni trening

Ima li što bolje od svježe pečenoga kruha? Pa još da se po njega ne mora izlaziti iz kuće. Ali i da se ne mora nabavljati posebna oprema i čekati satima da bude gotov.

14.11.2012.
11:12
VOYO logo
VOYO logo

Jednostavan pivski kruh

POTREBNO JE... 3 šalice glatkog brašna 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 3,5 dl piva

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Ulijte pivo i kratko promiješajte. Smjesu stavite u nauljeni kalup za pečenje. Pecite oko 50 minuta.

ZA KORICU KRUHA Želite li da korica kruha bude posebno hrskava, smjesu u kalupu prije pečenja prelijte rastopljenim maslacem: uzmite 2-3 žlice. Ako vam je pak draža mekša korica, maslac umiješajte u smjesu prije stavljanja u kalup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Integralni kruh sa začinskim biljem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POTREBNO JE... 1½ šalica integralnog brašna 1½ šalica glatkog ili brašna za dizana tijesta 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 1 žličica smeđeg šećera 1 žlica sušenoga začinskog bilja po izboru (npr. peršina, vlasca, bosiljka) 3 žlice maslinova ulja 3,5 dl piva

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U zdjelu stavite obje vrste brašna, sol, prašak za pecivo, šećer i začinsko bilje. Rahlo promiješajte pa ulijte pivo i ulje. Kratko promiješajte i dobivenu smjesu stavite u nauljen kalup za pečenje. Pecite 50-ak minuta. Kruh izvadite iz pećnice, a nakon 5 do 10 minuta i iz kalupa pa ga ostavite da se hladi barem 15 minuta prije posluživanja.

EKSTRAHRSKAVO Za dodatnu dozu hrskavosti, u tijesto umiješajte nekoliko žlica suncokretovih ili bučinih sjemenki. Suncokretove sjemenke prije toga možete kratko popržiti na nenauljenoj tavi, tako da zamirišu.

Ljuti kukuruzni kruh s češnjakom

POTREBNO JE... 1½ šalica glatkog brašna 1 šalica kukuruznog brašna 1 paketić praška za pecivo ½ žličice soli 1 žlica smeđeg šećera 2-3 sušena pepperoncina, smrvljena 1 žličica slatke mljevene paprike ½ žličice pahuljica sušene crvene paprike 1 žličica češnjaka u prahu 3 žlice maslinova ulja 3,5 dl piva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli rahlo pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo, sol, šećer, smrvljene pepperoncine, mljevenu i papriku u pahuljicama te češnjak u prahu. Ulijte ulje i pivo pa kratko promiješajte i dobivenu smjesu stavite u nauljen kalup za pečenje. Pecite 45 do 50 minuta pa izvadite iz pećnice. Kruh ostavite da odstoji u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite i ostavite da ohladi na rešetki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SITNI ALI DINAMITNI Pepperoncini su opako ljuti pa ih pažljivo dozirajte (i svakako pazite da nakon što ih smrvite istom rukom ne protrljate nos i/ili oči.)

Pikantni brzi kruh sa sirom

POTREBNO JE... 3 šalice glatkog brašna 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 1 žlica smrvljenih zrna gorušice ¼ žličice kajenskog papra ¼ žličice crnog papra 1 jaje 3 žlice otopljenog maslaca ili ulja 3,5 dl piva oko 100 g sitno narezanog ili naribanog dimljenog sira 1 žlica listića majčine dušice 1 žlica nasjeckanih badema

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Rahlo pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, smrvljenu gorušicu te kajenski i crni papar. U drugu zdjelu razbijte jaje pa ga lagano razmutite, a potom mu dodajte ulje i pivo; dobro promiješajte. Tu mješavinu ulijte u brašno s dodacima te sasvim kratko promiješajte. Na kraju umiješajte naribani sir i listiće majčine dušice. Smjesu stavite u nauljeni kalup pa je pospite nasjeckanim bademima. Pecite 45 do 50 minuta.

ČEGA IMA U KUĆI? Ako nemate sjemenke gorušice, umiješajte žlicu začinske mješavine za čili; u tom slučaju izostavite kajenski papar. Umjesto dimljenog sira sasvim će dobro poslužiti vrećica naribanog parmezana. A umjesto badema – orasi, sezam, lan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brže ne može: kruh za manje od sata! Samo 5 minuta dovoljno je da kruh pripremite za pečenje – koje traje oko 50 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 U zdjelu stavite brašno, sol i prašak za pecivo. Dobro promiješajte vilicom (tako će smjesa biti rahla kao da ste brašno prosijali).

2 Ulijte pivo i kratko promiješajte, tek toliko da se sastojci povežu. Nemojte se zanijeti: budete li smjesu previše miješali, kruh će biti žilav.

3 Smjesu prebacite u kalup za pečenje (ovakav, silikonski, ne morate nauljiti, ali limeni ili keramički morate) i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C.

stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
KAO NA RINGIŠPILU /

Prostrana ciklona, olujni vjetar, pljuskovi i pad temperature - evo kada kreće preokret!