Neki stručnjaci pretpostavljaju da je koronavirus prenesen sa životinja na ljude i to na kineskim tržnicama (i drugim, sličnim vlažnim mjestima) - baš kao SARS prije njega.
Jedan od glavnih faktora širenja pandemije je način na koji ljudi jedu diljem svijeta. Osim što jedemo po prljavim mjestima, neopranih ruku, činjenica je i da jedemo na tone mesa od kojeg većina dolazi iz tvorničkih farmi. Upravo u tim ogromnim industrijaliziranim objektima životinje žive u nesanitarnim uvjetima. Uz sve to, te su životinje pod ogromnim stresom koji uništava njihov imunološki sustav i uništava ih iznutra. Također, te su tvornice napravljene da kroz njih ne prolazi ni traka sunčeve svjetlosti, kao što ne prolazi ni svjež zrak.
Da stvar bude još gora, u takve životinje ubrizgavaju specifične gene (primjerice, pilićima gel za veća prsa) što ne samo da sve životinje čini identičnima, nego i genetski modificiranima. To znači da se virus može lako prenositi sa životinje na životinju, jer skoro pa i ne postoji nikakva genetska inačica koja bi ga mogla zaustaviti.
Nije koronavirus prvi primjer
Nije koronavirus prvi primjer prelaska virusa sa životinje na
čovjeka. Sjetimo se samo svinjske i/ili ptičje gripe. Obje su
ubile stotine tisuća ljudi. Primjerice, još jedan od velikih
problema u mesnoj industriji je i činjenica da povećavamo
opasnost od zaraze prekomjerenom međunarodnom trgovinom peradi i
stoke.
"Ovi novi virusi ptičje gripe vezani su za industrijalizaciju -
naše proizvodnje peradi", rekao je biolog Michael Greger za
Vox. Zato mesari, biolozi i veterinari diljem
svijeta smatraju da se velike industrijske farme moraju što prije
zatvoriti po zdravlje svih nas.
.