Od noćas u ponoć u cijeloj Hrvatskoj su na snazi nove, strože mjere. Na okupljanjima može biti maksimalno 25 osoba. Isti broj osoba može biti prisutan na posljednjim ispraćajima, a samo 15 na svadbenim slavljima. Zabranjen je rad noćnim klubovima, casinima i automat klubovima. Kafići i restorani mogu raditi do 22 sata, a trgovine se moraju posebno pripremiti za dane kad se očekuju gužve.
Da se od noćas u trgovinama nešto puno promijenilo - kupcima se baš i ne čini.
"Apsolutno, iskreno, nikakvu. Manje ljudi, nedjelja je, ali ništa, ništa specijalno."
"Danas ne. Sve je po starom? Pa za sad koliko vidim sve je po starom, da. Jel' se osjećate sigurno? U principu da. Ljudi nose maske? Pa koliko sam primijetio u većini slučajeva nose, a sad uvijek ima pametnjakovića."
Samo četveronožni posjetitelji mogu ući bez maske i to je tako već dugo. No novost je da je od danas obavezna oznaka koliki je maksimalan dopušten broj kupaca u trgovini. Koliko ih je u samom centru, zna se u svakom trenutku jer svi imaju brojače posjeta.
"Ima dovoljno kadra koji je u mogućnosti u svakom trenutku ograničiti ulaz u trgovačke centre ukoliko bi se povećao broj ulazaka iznad dozvoljenog broja", govori upravitelj trgovačkog centra Denis Čupić.
Računaju i na česte kontrole.
"Inspekcije su na dnevnoj bazi. Mi već prepoznajemo tko su inspektori civilne zaštite jer konstantno dolaze kako u naš centar, ali, isto tako… Vidimo da je i kod konkurencije inspekcija civilne zaštite redovito prisutna", istiće Čupić.
Baš kao i u ugostiteljskim objektima u Zadru. Covid redari im, kaže ovaj vlasnik kafića, ne smetaju.
Kad se hoće, sve se može
"Osjećam da nas razumiju."
Nepravilnosti ni danas ovdje nisu uočene, a nema ni gorčine što im se radi dan smanjio za dva sata.
"Moja situacija je specifična, imam veliku terasu, napravio sam razmak i mogu funkcionirati solidno, za troškove će biti", kaže predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije Robert Kovačević.
Slično je i u ovom restoranu.
"Obzirom na tip restorana koji smo mi - glavna večera koja počinje u osam sati do 10 već završava tako da nismo pretjerano pogođeni", kazao je voditelj restorana Tomislav Torbarina.
Ugostitelji su svjesni da je korona zavladala pa se ne bi, kažu, bunili ni kad bi ih, ukoliko brojke budu znatno veće, poput Varaždinske županije, zatvoriti na neko vrijeme.
"Ako je to potrebno da cijela priča s koronom završi - apsolutno."
I u crkvama novo normalno već neko vrijeme.
"Je li svećenik govorio nešto o novim mjerama, razmaku? Nisu dobili još ništa od biskupije, ali je naglasio da već iduću nedjelju ili sutra kad počinju zornice da će bit nove mjere."
Dio je svoja četiri metra kvadratna uspio ugrabiti unutar crkve. Dio je misu pratio s dvorišta.
"Unutra sam bila. Jel' bila gužva? Pa bilo je dosta ljudi, puna crkva. Nose maske svi? Svi su imali maske, da."
U crkvi je bilo po propisima, ali meni je draže da stojim vani.
"Malo je distance je bilo. Nije problem to poštovat? Nije. I malo je hladno danas."
"Razmak držimo, sve ok."
Kad se hoće, sve se može. A kad se neće, e tu nastupa, ne samo civilna zaštita nego od uspostave ovih zadnjih mjera - i policija. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji prethodne su noći obavili nadzor u 163 ugostiteljska objekta i utvrdili 12 slučajeva kršenja mjera.