Brojni obrtnici užurbano se pripremaju za ponedjeljak i ponovni početak rada. Paralelno, detaljne upute još čekaju u crkvama koje otvaraju vrata 2. svibnja, kao i kafići koji bi trebali proraditi 11. svibnja.
Neki ugostitelji već sada najavljuju da to neće napraviti jer im se jednostavno ne isplati, a prava zbrka stvorila se i u javnom prijevozu nakon što je Nacionalni stožer objavio upute za razmak između putnika.
Mjesec dana u zatvorenim objektima nakupljala se prašina. Zato se ovaj vikend svi brže-bolje pripremaju za povratak na posao prema stožernim preporukama.
"Same upute kao upute, da su precizne pa i nisu baš jer bi za svaku djelatnost trebale bit precizirane", rekla je Saša Balley, vlasnica trgovine Pleter baloni. Radit će u dvije smjene s jednim satom pauze te si redovito mjeriti temperaturu.
Mnogi se pitaju hoće li uspjeti pridržavati brojnih pravila.
"Ha gledajte, uspijevat ćemo, poštivat ćemo, koliko god bile smislene ili nesmislene, logične ili nelogične, držat ćemo se mjera, proći će i to ", kaže Igor Jurica, djelatnik tvrtke Art rasvjeta.
U ponedjeljak kreću s radom i kladionice uz novi preporučeni način rada, kreću i postolari, cvjećari, klobučari, sve trgovine osim šoping centara. Trebali su krenuti i prigradski vlakovi, ali jutros promjena odluke. Kreću voziti u ponedjeljak 11. svibnja.
Problematično će biti organizirati i raspored sjedenja u vlakovima. Ostaje pitanje koliko će sve biti izvedivo u praksi i tko će to sve kontrolirati.
"Propisana udaljenost bit će najveći izazov, ovim putem apeliramo, mi apeliramo na naše putnike da oni drže naš propisani razmak", rekla je Mihaela Tomurad Sušac, voditeljica korporativnih komunikacija HŽ-a.
Crkve otvaraju vrata u nedjelju 2. svibnja, a još se čekaju detaljne upute za mise.
Od 11. svibnja kafići, restorani i slastičarne smiju posluživati na terasama, a koliko će morati biti razmaknuti stolovi još nije propisano, no sigurno neće biti blizu kao prije.
"Ako ćemo od 16 stolova koliko smo imali, sada moći otvoriti samo dva ili tri, ne vidimo razloga zašto bi onda uopće", rekla je Žaklina Troskot iz slastičarnice Amelie.
I u Splitu razmišjlaju isplati li se uopće otvoriti.
"A oće bit će isplativo, dobit ćemo nešto malo za kikiriki eto tako to", kaže Gordan Boljat, vlasnik jednog ugostiteljskog
"Tako da mislim da svi skupa trebamo pričekat da vidimo do 11. svibnja ako se situacija popravi neka nas puste u normalu, a ako ne, neka nam uopće ne daju da otvorimo", kazao je pak ugostitelj Ognjen Hefendić.
Ugostitelji kažu i da im nije jasno tko bi trebao kontrolirati neposlušne goste. Ako se odluče grupirati na terasi, hoće li ih razdvajati konobari?