savjeti za zaštitu /

Koronavirus širi se zrakom, pogotovo u kafićima i restoranima: Evo kako to spriječiti i zašto treba izbjegavati vikanje

Image
Foto: AP Images/Shutterstock

Iako nije zarazan kao ospice, znanstvenici su prihvatili ulogu koju u zarazi koronavirusom igraju aerosoli

31.10.2020.
10:30
AP Images/Shutterstock
VOYO logo

Rizik od zaraze najveći je u zatvorenom prostoru, ali se može spriječiti primjenom svih dostupnih mjera kako bi se borili protiv infekcije takozvanim aerosolima, sitnim česticama koje zaražena osoba izdiše i rasrpršuje zrakom. Nekoliko je načina kako se uspješno boriti protiv moguće zaraze, piše El Pais.

Aerosoli i kapljice - u čemu je razlika?

Novi koronavirus se širi zrakom, posebice u zatvorenom prostoru. Iako nije zarazan kao ospice, znanstvenici su prihvatili ulogu koju u zarazi igra prijenos aerosola - sitnih zaraznih čestica koje izdiše zaražena osoba te koje se zadržavaju u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od kapljica čiji je promjer nešto veći od 300 mikrometara i koje padaju na pod već za nekoliko sekundi, aerosoli su manje od 100 mikrometara, a u zraku se zadržavaju satima. 

Image
Oprez zbog proživljene traume /

Kako im je to pošlo za rukom? U prvom valu pandemije su bili najteže pogođeni koronom, a sada su pošteđeni...

Image
Oprez zbog proživljene traume /

Kako im je to pošlo za rukom? U prvom valu pandemije su bili najteže pogođeni koronom, a sada su pošteđeni...

Zdravstveni stručnjaci zasad su utvrdili tri načina na koji se dogodi zaraza: kapljičnim putem prilikom kašljanja i govora, onečišćenim površinama i aerosolima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte pjevanje i vikanje

Na početku pandemije mislilo se da se zaraza dogodi najviše kapljičnim putem tijekom kašljanja i kihanja, ali znanstvenici sada znaju da vikanje, pjevanje i prostori s lošom ventilacijom također povećavaju rizik od zaraze.

Pričanjem se ispušta 10 puta veća količina čestica, a u najgorem scenariju, ako osoba s Covidom-19 pjeva ili viče u u zatvorenom prostoru, ispustit će 50 puta veću količinu zaraznih čestica.

Što se događa u barovima, restoranima i školama?

Mnogi smatraju da su se najveća žarišta zaraze dogodila u barovima i restoranima. Svako žarište, primjerice u noćnom klubu, rezultira zarazom u prosjeku 27 ljudi, dok se na obiteljskim okupljanjima zarazi šest osoba. 

Na primjeru jednog scenarija u kojem kafić ima smanjen kapacitet do 50 posto može se vidjeti kako se širi zaraza. U kafiću se nalazi 15 gostiju i tri zaposlenika. Svi prozori su zatvoreni i nema ventilacije. Bez pridržavanja mjera, unutar četiri sata zarazit će se 14 osoba. Ako bi se koristile maske, u tom slučaju broj zaraženih pada na osam. Ako prostor ima dobru ventilaciju i ako se sam boravak u kafiću svede na minimalno vrijeme, postoji rizik da će se samo jedna osoba zaraziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče škola, španjolski zdravstveni stručnjaci tvrde da se u školama dogodilo tek šest posto zaraze koronavirusom, a hoće li se netko zaraziti, uvelike ovisi o tome je li zaražena osoba učenik ili učitelj. Učitelji pričaju puno više od učenika stoga bi raspršili više čestica u zrak u slučaju da su zaraženi.

U tom scenariju, ako je učitelj nulti pacijent, a u učionici se nalazi 24 učenika, mogao bi zaraziti ukupno 12 učenika unutar dva sata ako učionica nije provjetravana i ako se nitko ne pridržava propisanih mjera. Ako pak svi nose maske za lice, taj broj pada na tek pet novih slučajeva zaraze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su utvrdili da bi takvi scenariji mogli ubrzati razvoj i širenje zaraze stoga je pridržavanje mjera ključna strategija kako bi se pandemija čim prije stavila pod kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo