Kakav bi to Uskrsni stol bio bez rolane šunke. Ona je kraljica
blagdanske trpeze. No, oprez! Nije svaka šunka - dobra šunka.
Domaća iz mesnice i ona iz trgovačkog centra razlikuju se već na
prvi pogled.
"Prvo na oko vidjeti već možete vidjeti da se osjeti dim, punoća,
tvrdoća pod prstima. Kompaktnije nego šunka iz masovnog uzgoja.
Kad je režete da je čisto meso, a iznutra neka masnoća, ovako
prirodna izgleda, a vidite ova umjetna kako ona od boje do
dodira", rekla je Silvija Puljić,
prehrambena tehničarka.
Trikove u rukavu kako kupiti pravu domaću šunku znaju i
potrošači.
"Prva tvrdoća , ne smije propasti pod prstima. Miris, sve ovo u
najlonu to nije pravo..." rekao je jedan od kupaca.
No i cijena je 50 posto skuplja. Tako ćete za kilogram domaće
morati izdvojiti od 50 do 70 kuna po, a za onu u nekom trgovačkom
centru samo 20 kuna.
Analize iz laboratorija pokazuju sljedeće: proizvođači da bi
dobili na težini u šunke i bunceke ubrizgavaju vodu. S vodom
ponekad dodaju i aditive. Čak i bez laboratorijske provjere
razlika između domaće i one kupljene u jednom trgovačkom lancu
očita je.
"Možete vidjeti ovu kako je ova domaća masna, ima prirodni
ovitak. Boja je drugačija. Tradicionalna dimljena
šunkaovakvog oblika rolana je, prirodno dimljena, čvrsta na
dodir, ne curi voda. S ovim velikim kompanijama stavlja vode,
doma će šunka curiti po stolu", dodala je Puljć.
Stoga kako bi kuharica bila sretna, a gosti za Uskršnjim stolom
zadovoljni i siti, dobro otvorite oči, ali i sva ostala osjetila
i pazite što kupujete.