Dalmatinski pršut dobio je danas Zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. Potvrdila je to Europska komisija, registriravši Dalmatinski pršut kao suhomesnati proizvod, od svinjskog buta, s kosti, kožom i masti.
Proizvodi koji žele nositi ovu oznaku ne smiju imati nikakvih dodataka, osim morske soli. Sve faze proizvodnje Dalmatinskog pršuta - od soljena svježeg svinjskog buta do sušenja, moraju se odvijati na zemljopisnom području Dalmacije.
Kako stoji u obrazloženju odluke Europske komisije, zahvaljujući povoljnim uvjetima, morskoj soli i blagoj mediteranskoj klimi, ljudi u Dalmaciji usvojili su vještine prerade svinjskog mesa na način kako su to radili još stari Rimljani.
RH treća po broju zaštićenih pršuta
Za dimljenje Dalmatinskog pršuta koristi se dim što nastaje sagorijevanjem graba, hrasta i bukve. Ova drva tradicionalno su korištena i u pećima lokalnih kućanstava.
Zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla Dalmatinskog pršuta naći će se na popisu više od 1.300 proizvoda koji su na ovaj način već zaštićeni.
Ante Madir iz Udruge Dalmatinski pršut rekao nam je kako je očekivao ovakvu odluku Europske komisije, a u nju je uloženo puno truda i rada još od 2006. godine. - Hrvatska se sada s četvrtim zaštićenim pršutom, krčkim, istarskim, drniškim i dalmatinskim, smjestila na treće mjesto, uz Italiju i Španjolsku po broju zaštićenih pršuta. Sada ćemo moći koristiti EU oznaku, dok će potrošači znati da je to proizvod s dodanom vrijednošću. Vjerujem da će ga zato i proizvođači moći prodavati po boljoj cijeni, objašnjava Madir.