Hrvatska sljedeći tjedan postaje članica Europske unije, a novinar njemačkog Der Spiegela pita se je li "mala zemlja Istočne Europe spremna za ulazak, s obzirom na to da će Zagrebu najvjerojatnije trebati hitne subvencije iz Bruxellesa".
I dok se proizvođači i trgovci ofenzivno pripremaju za hrvatsko tržište - jer će 20 posto pristojbi na EU proizvode biti maknuto, a time i njihovi proizvodi preko noći postati puno konkurentniji - mala je vjerojatnost da će Hrvatska kratkoročno sama imati koristi od ulaska u EU.
Duboka ekonomska kriza potresa Hrvatsku posljednjih pet godina. Državni dug rapidno raste, a dvije agencije hrvatskom su kreditnom rejtingu dodijelile status "smeća". U takvoj situaciji, vrlo je vjerojatno da će Hrvatska morati dobivati novac iz EU blagajne u doglednoj budućnosti, piše Der Spiegel.
I entuzijazam za ulazak u EU u Hrvata je značajno splasnuo, a čini se da će san o Europi za mnoge postati noćna mora. Više od polovice mladih građana i građanki Hrvatske je nezaposleno, a sveukupna nezaposlenost je oko 20 posto. Jaka konkurencija tvrtki iz EU mnoge će hrvatske tvrtke vjerojatno zauvijek "izbaciti iz posla".
Ipak, naziru se svijetle točke, kao što su dugotrajna industrijska tradicija, dobro obučeno radništvo, proizvodnja hrane i turizam.
Posebno se ističe proizvodnja hrane, koja prema Der Spiegelu, ima svijetlu budućnost. Kao primjer se navode Maraskine višnje koje se smatraju jednima od najboljih na svijetu i istarski tartufi. Dosad, unatoč tolikim prirodnim blagoslovima, hrvatski proizvodi nisu stizali na europsko tržiste, a Hrvatska je sama uvozila i uvozi mnogo hrane, pogotovo u turističkoj sezoni.
Ipak, turizam i proizvodnja hrane nisu dovoljni za stabilan standard života u Hrvatskoj i novac iz EU fondova bit će joj opet potreban, iako je EU ove godine već izdvojila 655 milijuna eura za Hrvatsku.