Omega 3 masne kiseline i živa koji se nalaze u mesu ribe čini se da imaju suprostavljeni učinak na zdravlje srca, pokazalo je istraživanje provedeno na sjeveru Europe.
Znanstvenici, čiji su zaključci objavljeni u časopisu American journal of Clinical Nutrition, proučili su podatke više od 1600 švedskih i finskih muškaraca i utvrdili da muškarci s visokim razinama žive u tijelu imaju povećani rizik od srčanog udara dok oni koji imaju visoku koncentraciju omege 3 imaju nizak rizik.
Prehrana koja uključuje ribu smatra se zdravom, no odnos potencijalnih rizika i koristi dva sastojka nije jasan. Znanstvenica Maria Wennberg, koja je vodila istraživanje, kazala je kako postoje načini da se prirodnim putem dođe do ribljeg ulja bez da se istodobno unosi i živa.
"Jedenje ribe dva do tri puta tjedno s najmanje jednim obrokom masne ribe koja ne spada u grabljivice (poput lososa) te konzumiranje mesa grabljivica ne češće od jednom tjedno može se preporučiti", kaže Wennberg s švedskog sveučilišta Umea.
Ribe grabljivice na vrhu su prehrambenog lanca kao predatori koji stoga koncentriraju živu iz okoliša u svom tkivu.