Premda nisu svladali sofisticirane kulinarske vještine, čimpanze u Zoološkom vrtu u Madridu sebi redovito gule i gnječe hranu kako bi joj poboljšali okus i konzistenciju.
Dr. Samuel Fernandez-Carriba, sa sveučilišta Autonoma u Madridu, kaže da su to prvi majmuni koji su pokazali sklonost prema kulinarstvu. ?Kuhati? su naučili od čimpanzice Linde, kojoj je prethodni vlasnik izvadio sve zube. Bezuba Linda je ribala jabuke o oštri brid kaveza da ih omekša; sok i jabučna kašica tekli su niz zid odakle ih je lizala.
Tu je tehniku svladalo preostalih šest čimpanza u kavezu koji, iako imaju zdrave zube, sad jedu jabuke, mrkve, limune i naranče tako da ih prvo naribaju, čime im mijenjaju ne samo teksturu nego i okus.
Čimpanze koje žive u divljini upotrebljavaju jednostavne alate da dođu do hrane, recimo, štapom izvlače termite iz rupa ili kamenom tucaju orahe, ali time ne mijenjaju okus, kaže dr. Fernandez-Carriba i dodaje: ? Međutim, postupci kao što su ribanje ili zagrijavanje transformiraju hranu onako kao što to čine ljudi.