Blagdanska se atmosfera više osjeti po ukrasima i hladnoći nego prema gužvama na tržnici. O orahnjačama, makovnjačama i svemu drugome čiji nas mirisi podsjećaju na Božić već se razmišlja, kao i o tome od čega ćemo ih napraviti.
Ako pečete domaće kolače, toplo će vam biti jedino od pećnice, jer pogledi na cijene malo će kome ugrijati srce. Tek poneki trgovac nije podigao cijene, a osnovni sastojci za kolače - orasi, lješnjaci i bademi - izbit će vam podosta kuna iz novčanika.
Unatoč tome, na jednom štandu orasi koštaju isto kao i lani, 80 kuna.
"Velika je razlika od trgovine. Prvo, puno je skuplje, možda 10-15 posto, a i nije friška roba kao ovdje jer tu brzo prodamo i ne stoji toliko dugo. Uglavnom, mislim da je na placu isplativije nego u dućanu", kaže prodavačica Ljiljana Potoku.
Ova je godina bila katastrofalna. Nepregledne plantaže badema u Americi ili one lješnjaka u Turskoj, pretrpjele su veliku štetu. U Europi su, pak, orasi slabo rodili. To se vidi i po cijenama na tržnici, a osobito u trgovinama.
Lješnjaci su lani koštali do 80 kuna, a ove godine možete biti sretni ako ih nađete po toj cijeni jer dosežu i do 130 kuna.
Badema više nema po cijeni nižoj od 100 kuna, dok smo orahe na jednom štandu na tržnici pronašli za 70, ali i u jednoj trgovini za nevjerojatnih 120 kuna.
Biljka kakaovac čak i mnogim ljubiteljima čokolade izgleda egzotično i malo po malo postaje vrijedna poput suhog zlata. U prave rukom valjane ferero kuglice idu i čokolada i lješnjaci, a uskoro će na red za pečenje i orahnjače i makovnjače.
"Ide pola kile oraha za jednu domaću orahnjaču gdje su dvije štruce. 35 kuna nam košta samo orah u toj štruci orahnjači, a 70 kuna štruca dođe. U to moramo svrstati i brašno i šećer i rad i energiju", kaže vlasnica slastičarnice MiraGalinac.
U ovoj maloj kući kolača, slatki zalogaji nisu poskupjeli već
dvije godine, unatoč tome što su cijene sirovina
eksplodirale.
"Prošle godine je bilo jako puno oraha. Cijena oraha bila je niža
jer smo imali odličnu ponudu. Dobavljači su nam skoro pa dolazili
na vrata sami s orasima, ali ove godine nije tako. Bile su velike
suše i velike poplave i to se osjeti", kaže
MirnaPerlić.
Sve će to osjetiti čak i oni koji se odluče sami napraviti makar jedan ili dva kolača. Ali bez obzira na sve, kolači će se i dalje peći jer bez svima dragih mirisa blagdani jednostavno ne bi bili blagdani.