Visoke temperature i toplinski val loše djeluju na naš organizam, a poznato je da općem stanju tijela i duha itekako može doprinijeti prehrana. Stručnjaci upozoravaju da tijekom visokih temperatura treba izbjegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer te zaslađene gazirane napitke i alkohol.
Kad je riječ o ajurvedi, ona hranu dijeli na toplu i hladnu s obzirom na učinak na tijelo te pokušava procijeniti ima li određena namirnica učinak hlađenja ili zagrijavanja unutar našeg tijela što utječe na metabolizam i probavu.
4. Mliječni proizvodi: Pasterizirani mliječni proizvodi trebali bi biti sigurni za konzumaciju. No namirnice poput sladoleda, kao i sira i jogurta vjerojatno će sadržavati opasne klice poput listerije, salmonele ili E. coli, rekla je Lea. Odaberite dobro poznate trgovce. I mliječne proizvode koji su pohranjeni ili ostavljeni da stoje na sobnoj temperaturi također je najbolje izbjegavati - to može uključivati vrhnje ili mlijeko za vašu kavu ili čaj. Možda biste također željeli preskočiti jela koja sadrže ili nedovoljno kuhana jaja, poput majoneze, nekih umaka ili deserta poput moussea.
2. Ogroman popis povrća spada u ovu kategoriju uključujući krumpir, brokulu, špinat i grah.
5. Začini kao što su ajwain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.
6. Poznato je da biljke poput bosiljka, origana i metvice također griju.
Hladna hrana: 1. U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Nije iznenađujuće da su ljetni favoriti zbog svoje rashlađujuće prirode.
3. Svi proizvodi od soje uključujući sojino mlijeko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.
4. Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzima mjesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže očistiti toksine i zauzvrat pruža umirujući učinak na tijelo.
5. Povrće poput gljiva, rajčice, šparoga, zelene salate i patlidžana lako je probavljivo u ljetnim mjesecima zbog svoje inherentno hladne prirode.
"Priroda tjelesnog tipa usmjerava nas prema vrsti hrane koju bismo trebali jesti. U slučaju da netko konzumira previše tope hrane, količina topline koju tijelo proizvodi se povećava. Također uzrokuje osjećaj peckanja. To može dovesti do problema u probavnom sustavu, gubitka pokretljivosti, osipa po koži pa čak i čireva", kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha. "No ne valja pretjerivati ni sa hladnim namirnicama. Odgođena probava i česti napadi gripe, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani pretjeranom konzumacijom hladne hrane", zaključio je Sinha.
Ako se pak želite rashladiti odmah, stručnjaci preporučuju nekoliko napitaka koji bi vam u tome mogli pomoći. 1. Kokosova voda: Ispijanjem kokosove vode, rashladit ćete se. Ovo piće sadrži puno vitamina i minerala potrebnih organizmu koji se bori s vrućinom. Ako popijete čašu kokosove vode na dan, osobito tijekom ljeta, to će pomoći i u borbi protiv infekcija, omogućit će vam više energije i rehidraciju tijela te će vas hladiti tijekom cijelog dana.
3. Sirutka: Piće s trenutačnim učinkom rashlađivanja definitivno je i sirutka. Ako za doručak popijete čašu sirutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke.
UVRSTITE U JELOVNIK / Što jesti na nesnošljivoj vrućini: Ove namirnice rashlađuju tijelo i olakšavaju muke po toplinskom valu
Mnogi smatraju ajurvedske principe temeljem zdravog načina života, a osim iscjeliteljske snage ona može olakšati i svakodnevicu, osobito kad je riječ o podnošenju vrućina.