Tražite promjenu u vašoj prehrani. Isprobajte neke nove i čudne namirnice koje možda nikada niste vidjeli ili čuli.
Ove namirnice mogu se naći širom svijeta, premda čudno izgledaju imaju odlične zdravstvene prednosti.
10 najboljih i najčudnijih namirnica koje morate isprobati
1. Carambola
Jedinstveno tropsko voće u obliku zvijezde kiselkastog okusa, podrijetlom iz Indonezije.
Bogat je izvor vitamina A i minerala. Zreli plodovi imaju vrlo ugodan okus, često se pripremaju u ledenim napitcima.
Ovo voće ima prirodnu ljekovitost. Korijenov ekstrakt koristi se protiv trovanja, a lišće protiv vodenih kozica, lišajeva i kožnih osipa. Zbog svog diuretskog učinka koristi se kod osoba koje imaju problema s mjehurom.
2. Kumkvat
Citrusno voće ovalnog oblika s jestivom korom i neuobičajeno gorko-slatkom aromom. U Hrvatskoj se uzgaja najvećim dijelom na području Dalmacije.
Atraktivni mali plodovi izvrstan su izvor vitamina A, C, E B1 i B2, minerala, kalcija, željeza i omega 3 i 6 masnih kiselina.
Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranča kora ploda kumkvata je jestiva i ukusna.
Kumkvat je saveznik u jačanju imuniteta, pomaže u izbacivanju kamenaca iz organa te poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava.
3. Pitaja
Poznata još kao “zmajevo voće” potječe iz porodice kaktusa iz Srednje Amerike.
Pitaja sadrži mnoge vitamine i minerale poput: riboflavina, niacina, željeza, fosfora, vitamina C, vitamina A i kalcija.
Ima blagotvoran učinak na zdravlje kože, kostiju, zuba i očiju, reguliranje šećera i snižavanje krvnog tlaka.
Pitaja je odlična kao desert u sirovom obliku, može se koristiti za dobivanje soka. Čest je sastojak koktela i sladoleda.
4. Kiwano
Podrijetlom iz Afrike, uzgaja se na Novom Zelandu.
Dobar je izvor vitamina C, kalija i željeza.
Ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje kože, srca, mišića i živaca.
Vitamin E pomaže neutralizirati štetne radikale te pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
5. Mangosteen
Popularno tropsko voće koje potječe iz Indonezije.
Bogati je izvor vlakana, vitamina C i umjerene količine vitamina B.
Svježi plod je veoma ukusan, a može se pripremati i kao napitak jer odlično gasi žeđ tijekom ljetnih mjeseci.
6. Kimschi
Vrlo popularno jelo u Koreji koje se radi od fermentiranog crvenog ili zelenog kupusa. Odličan je izvor vitamina A, B i C.
Zdrava bakterija koja je pronađena u kimchiju pomaže u probavi, smanjuje gljivična oboljenja i rak.
7. Cherimoya ( Tropska jabuka)
Veliko tropsko voće čiji je okus kombinacija ananasa, papaje i banane.
Bogata je vitaminom C, kalcijem i željezom. Koristi se za sprječavanje acidoze, lošeg daha, zatvora te upale bubrega i mjehura.
Možete je koristiti u voćnim salatama, frapeima i ostalim slasticama.
8. Lucuma
Neobičan plod koji uspijeva u visokim Andama. Odlikuje se visokim razinama karotena, ovaj snažan antioksidans smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet.
Bogat je izvor vitamina B3.
Lucuma prah izvrsna je alternativa za šećer i umjetne zaslađivače.
Odlična je u pripremi domaćeg sladoleda, njen okus može poboljšati i obogatiti svaki frape.
9. Amaranth
Zdrava pseudožitarica bez glutena. Bogata je proteinima, kalcijem, magnezijem, vitaminom E.
Dokazano je da se redovitom konzumacijom amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenzija i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
10. Rambutan![rambutan](https://finirecepti.net.hr/wp-content/uploads/2016/03/rambutan.jpg)
Tropsko voće, podrijetlom iz Malajskog arhipelaga. Plod je dlakav, crvene boje ili žute boje. Jestivo slatko bijelo meso pričvršćeno je za sjemenku.
Odličan je izvor vitamina C i kalcija.
Jeste li probali ova voća? Podijelite u komentarima.